Romana   English

PARTENERI


Forum Vinatoare



SEZON VANATOARE


15 Mai - 15 Oct - Capriorul Mascul
01 Aug - 15 Feb - Mistret
01 Iul - 31 Mar - Sacal
01 Aug - 31 Mar - Viezure
Tot anul - Vulpe

Vanatoarea de mamifere mici

Vulpea (Vulpes vulpes)

Mamifer carnivor, denumit stiintific Vulpes vulpes crucigera, face parte din familia Canidae, alaturi de caine, lup, sacal, enot, etc. Desi in cele mai multe zone de pe glob este gasita in culoarea pe care cu totii o stim si anume roscata, ea poate avea un colorit destul de variat de la roscat pana la galben-cenusiu. Se cunoaste existenta a 3 mari specii de vulpe: de mesteacan(cu pieptul si varful cozii albicioase, iar partile laterale galbui), cu cruce (prezinta o dunga neagra pe spinare) care este cea mai raspandita si carbunareasa. Vulpea are o constitutie fina, cu mustati stufoase si ochii asezati oblic, urechile sunt scurte, purtate ridicat. Prezinta membre scurte, cele din fata avand cinci degete, iar cele din spate, numai patru. Coada este lunga si stufoasa, lungimea corpului este cuprinsa intre 110 si 130 cm.

Vulpea este un animal nocturn, solitar, netraind in grupuri, care isi desfasoara activitatea cu predilectie pe timpul noptii. Ziua doarme, iar noaptea iese din vizuina pentru a vana. Cand este flamanda sau trebuie sa-si hraneasca puii, indrazneste sa iasa si pe timpul zilei pentru a-si procupa hrana. De asemenea, vulpea poate fi vazuta in timpul zilei, in perioada imperecherilor. Ca si in cazul altor animale, vulpea isi desemneaza un teritoriu, mai mare sau mai mic in functie de sursele de hrana si de capacitatile sale de a si-l apara. Teritoriul este adesea ales de catre un mascul, care este insotit de 1-2 femele si puii lor. Odata stabilite intr-un teritoriu, vulpile raman acolo pe tot parcursul vietii.

Vulpea se vaneaza tot timpul anului, atat cu arme cu tevi lise, cat si cu arme cu tevi ghintuite.

Vulpea

PISICA SALBATICA (Felis silvestris)

Pisica salbatica are o lungime a corpului de 50-80 cm, coada avand circa 20-40 cm. Pisica salbatica are in medie o greutate de cca 8 kg, dar poate atinge si 10 kg.

Ca la orice alta feline, blana pisicii salbatice este alcatuita din spic si puf, de culoare galbui inchis-cenusie. Pe spinare, blana are de la cap la coada o dunga de culoare inchisa. Blana este placuta la atingere, fiind moale si matasoasa. Coada este mai stufoasa, avand aceeasi grosime pana la varf, varf care este negru. De asemenea, blana cozii prezinta mai multe inele de culoare neagra. Femelele prezinta o nuanta a blanii mai deschisa. Ambele sexe au urechi mici, ascutite, dungate cu negru. Partea ventrala a corpului are o culoare mai deschisa la ambele sexe. Corpul este alungit, capul aproximativ rotund, picioarele fiind scurte. Ghearele pisicii salbatice, de culoare inchisa, sunt incovoiate si retractile. Pisica salbatica are ochi galbeni-verzui. Auzul si vazul sunt simturile cele mai dezvoltate ale pisicii salbatice. Vazul este bine adaptat la conditiile de noapte.

Specie protejata in Romania, pisica salbatica poate fi vanata atunci cand densitatea speciei devine prea mare intr-o anume zona, dar numai cu aprobare de la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii rurale. Perioada de vanatoare este 15 septembrie-31 martie, iar metodele admise sunt goana, panda si dibuitul.

Pisica salbatica se poate vana atat cu arma cu tevi lise (alice sau proiectil unic) cat si cu arma cu tevi ghintuite.

pisica

Viezurele (Meles meles)

Viezurele este un animal de talie mica, cu o lungime a corpului de 70-80 cm. De asemenea viezurele prezinta o coada de 18-20 cm. Inaltimea la greaban este de 30 cm si poate atinge o greutate de 10-20 kg.

Blana viezurelui are peri lungi, galbui la baza, negri la mijloc, sur-albiciosi catre varf. Pe spate este alb-sur, înspicat cu negru, trecând în roscat pe laturile corpului si coada. Pe abdomen si picioare bursucul este negru-cafeniu. Capul si gatul sunt dungate longitudinal cu alb. Coada e scurta, stufoasa, de culoare deschisa, sub care se afla o glanda cu secretie dezagreabila, probabil pentru indepartarea dusmanilor, cand e urmarit. Dimorfismul sexual nu este foarte evident, femela prezentand doar nuante ale blanii mai deschise si dimensiuni generale mai reduse. Se întalnesc foarte rar bursuci complet albi sau albi cu pete castanii întunecate. Urmele viezurelui sunt caracteristice, usor de recunoscut, avand la membrele anterioare gheare mai lungi (cca 2,5cm) pe cand cele de la membrele posterioare nu depasesc 2cm;adeseori, urmele lasate de labele anterioare sunt acoperite numai partial de cele posterioare.

Perioada legala de vanatoare este cuprinsa intre 1 august si 31 martie.

Metodele de vanatoare admise sunt panda si dibuitul, dar se practica si metoda vanarii la vizuin? cu caini special dresati, dar în astfel de situa?ii este necesar? saparea unei gropi de acces la locul în care viezurele este fixat de caini în subteran. Viezurele poate fi vanat cu arma cu tevi lise (atat cu alice de 3-5 mm cat si cu proiectil unic) precum si cu arma cu tevi ghintuite, de preferat in calibre mici. In peregrinarile sale, isi pastreza cararile si trecatorile; totusi se recomanda ca vanatorul aflat la panda sa nu traga focul la distanta mai mica de 50 m de intrarea in vizuina, deoarece, daca va fi numai ranit, animalul se refugiaza inauntru.


viezure

Iepurele de camp (Lepus Europaeus)

Avand o lungime de 47 - 56 cm si o coada de 8-9 cm, urechi de 12-17 cm, spre deosebire de iepurele de vizuina, la iepurele de camp urechile au varfurile negre. Bataile inimii se situeaza intre 130 – 325 batai pe minut. Greutatea este mai mare decat in alte tari, ea fiind in general de 3 - 4 kg, intalnindu-se si cazuri mai izolate cu exemplare de 6 kg. Nu exista caractere vizibile de dimorfism sexual. Culoarea variaza de regula in functie de mediul in care traieste, dar in general prezinta un colorit cenusiu roscat. Firul de par este moale dar rezistent; cenusiu la baza, alb galbui la mijloc si varful negru. Talpile sunt bine imbracate cu par.

Vanatoarea la iepure are loc intre 01.11 – 31.01, aceasta putand fi practicata la sarite, cu caine de vanatoare sau la goana in cadrul vanatorilor organizate.

Este interzisa vanatoarea dupa asfintitul soarelui precum si vanatoarea la panda.


iepure