Romana   English

PARTENERI


Forum VinatoareSEZON VANATOARE


15 Mai - 15 Oct - Capriorul Mascul
01 Aug - 15 Feb - Mistret
01 Iul - 31 Mar - Sacal
01 Aug - 31 Mar - Viezure
Tot anul - Vulpe

Caini de vanatoare

Copoii germani

 Din numeroasele rase de copoi care au existat în Germania de-a lungul timpului, pânã la sfãrsitul sec. al XIX-lea a rãmas doar Copoul de Westfalia, un descendent al vechiului copoi celtic, cu diferite varietãti locale ale acestuia. Cea mai significantã varietate localã era Sauerländer  Holzbracke, un copoi de talie micã spre mediu, de culoare tricolorã. Prin încrucisarea acestuia cu o altã varietate localã, denumitã Steinbracke, a rezultat un copoi, pe care de la începutul aniilor 1900, îl cunoastem ca Deutsche Bracke, adicã Copoi sau copou German. La unii autori veti gãsi numele lui ca si „Brac german”, cea ce este gresit! Într-adevãr tradus cuvânt cu cuvânt, s-ar putea traduce si astfel, dar termenul „Bracke” în limba germanã inseamnã de fapt „copou”sau  „copoi”

Ca si copoii în general, face parte din grupa a VI-a FCI, cea  a copoilor, tip 1.3, adicã copoi de talie micã.
Este un câine de o alurã elegantã, având spatele usor arcuit. Capul este lung, uscat, cu un stop usor pronunþat. Caracteristic rasei este dunga albã de pe bot. Pãrul este scurt, dens, seamãnã la atingere cu cea a Kurzhaarului. Este un câine prietenos, amabil, sociabil, vioi, se adapteazã foarte bine la viata în familie, dar este sensibil la schimbãrile de dispozitie al stãpânului. Este o rasã docilã, în comparaþie cu celalalte rase de copoi, totusi prezentând o usoarã predispoziþie la individualism.
Inãltimea la greabãn este cuprins între 40-53 cm conform standardului rasei.
Este un câine usor de dresat, dar o mânã forte nu este recomandat, rezultate se obþin mai degreabã cu consecventã si rãbdare. Nevoile de miscare a acestei rase sunt foarte ridicate.
La lucru este de neobosit, are o vointã mare în gãsirea vânatului, si are un nas excelent. tine urma sigur pe el, vociferând usor, si este caracterizat de un simt de orientare în teren surprinzãtor.

Principalele utilizãri ar fi:
- vânãtoarea de iepuri, sau iepuri si vulpe, în special în zone înpãdurite, dar sarace în vânat.
- vânãtoare de mistreti în goanã, fiind folosit în special la cãutarea mistretilor datoritã nasului sãu fin.
- cãutarea si recuperarea vãnatului rãnit (lucru de limier).
- aportarea vãnatului mic cazutBracul german cu par scurt

Istoric: aceasta rasa a inceput sa fie selectionata in Prusia in secolul al XVII-lea pornindu-se de la caini din rase diferite de braci spanioli, frantuzesti si italienesti. Inca de prin 1870, preferintele vanatorilor germani s-au indreptat catre cainii de aret autohtoni, lenti si greoi, carora li s-a infuzat sange de Pointer si Foxhound, selectia ducand in final la actualul “Kurzhaar”, elegant si rapid dar, in acelasi timp, robust. In anul 1897 rasa a inceput sa fie inregistrata in Cartea de Origine fiind preferate pentru selectie exemplarele cele mai usoare si mai elegante. Standardul a fost stabilit abia in anul 1938.
Caracteristici: Caine cu constitutie puternica si proportii armonioase. Aspectul sau general inspira forta,elegant si tenacitate. Corpul este solid, capul uscat, bine modelat, craniul lat, usor bombat, trufa mare, de culoare maron/negru, bine deschis, lat si mobil; botul este lung si puternic, ochii mici, nu prea proeminenti, cu privire vie, inteligenta si blanda. Urechile netede,puternic vascularizate, de lungime mijlocie, rotunjite la margini, sunt prinse sus, bine lipite de cap si atarnate. Trupul este musculos, gatul foarte puternic, pieptul mai mult adanc decat lat, spatele scurt si lat. Coada prinsa sus, mai puternica la baza, este amputata cu o treime sau jumatate. In repaus este purtata atarnand, in miscare este orizontala. Picioarele, cu osatura puternica, sunt drepte si musculoase. Parul este scurt, des si tare, bine lipit de corp.
Temperament: Bracul german cu parul scurt este un caine plin de energie, inteligent si dornic sa faca pe plac. Vesel si prietenos, loial si protector, iubeste in mod egal pe toti mebrii familiei. Aceasta rasa este foarte orientata catre oameni si sufera daca nu se afla in preajma lor. Daca i se acorda suficienta miscare atunci bracul german este linistit si agreabil. Femelele sunt foarte docile - tind sa fie mai usor de antrenat si dresat pentru vinatoare, masculii declarandu-se un pic mai tarziu. Pot accepta alte animale de casa numai daca sunt socializati de mici, altfel…. Sa nu uitam ca totusi - bracul este un caine de vanatoare. Desi nu este foarte recomandat pentru viata in apartament datorita faptului ca este plin de energie, bracul se poate adapta la aceste conditii daca are ocazia sa-si consume excesul de energie undeva in exterior – cel mai bine si mai placut – la vinatoare alaturi de stapan. Daca locuieste intr-o curte este nevoie de un gard de cel putin 1,5m inaltime altfel bracul poate “evada” foarte usor. Se adapteaza foarte usor in orice tip de clima.
Utilizare: Un adevarat Kurzhaar, este musai sa fie un caine curajos, in care sa poti avea incredere. Este un companion prietenos si vioi, entuziast si docil. Daca i se ofera sansa unui antrenament corect si suficient timp, rezultatul este mai mult decat satisfacator – vom avea in final un adevarat caine de vinatoare apt si dornic sa lucreze pe parcursul intregii zile, pe orice tip de vreme, teren sau anotimp. Il putem folosi atat la camp (vinatoare de prepelite, potarniche, iepure), in terenuri foarte acoperite, in zone deluroase in boschetii de maces sau de paducel sau prin murarisuri unde ii place mai mult fazanului sa se ascunda, prin balti la rate si becatine ori prin paduri pe urma de sange la recuperarea vinatului pierdut. Toate acestea si multe altele pe care le-am omis probabil(legate si de adanca prietenie pe care o are fata de stapanul vinator si familia acestuia) sustin versatilitatea si marele talent de vinator al bracului.
Standard: Inaltime: mascul 62 - 64 cm; femela 58 - 64 cm Greutate: mascul 25 - 30 kg; femela 25 - 30 kg Culoarea parului: Maron, maron pastraviu cu pete, alb cu pete maron, negru, pastraviu cu pete negre, alb cu pete negre.


brac

Brac german cu par lung

Prezentare generala: este un caine asemanator cu bracul german cu par scurt (DK), de dimensiuni medii. Are un par aspru, este plin de energie, si prezinta o constitutie armonioasa. Lungimea corpului este egala cu inaltimea la greaban, dar femelele pot fi usor mai lungi. Inaltimea la greaban a masculilor este cuprins intre 61-68 cm, iar cea a femelelor intre 57-64 cm, iar greutatea variaza intre 25-32 kg.
Temperament: este un caine de vanatoare energic dar niciodata nervos, cu o inteligenta exceptionala, cu un temperament echilibrat dar categoric, fara sa fie agresiv, fara frica de focul de arma, si fara frica de vanat si rapitoare.
Cap: marcant, puternic, dar proportional cu dimensiunea corpului. Botul bine dezvoltat, buze bine inchise. Trufa mare, de culoare maro. Ochi de dimensiuni medii, de culoare maro inchis cat mai posibil. Urechi aternande, prinse sus, lipiti de obraji, rotunjiti spre varf. Stop pronuntat, usor de observat.
Gatul: de lungime medie, usor arcuit, puternic, dar fara sa para dur. Gatul trebuie sa fie cat mai uscat.
Corpul: greaban bine muscularizat, spate scurt. Piept mare, lat, bine dezvoltat, coaste bine arcuite. Zona lombara bine muscularizata, scurta si dreapta. Crupa este lunga, lata, usor ascendenta. Coada prinsa la inaltime medie, puternica, dar nu dura, deobicei se crupeaza la 2/5 sau 1/3 din lungimea sa.
Culoare si par: par aspru, sarmos, lipit de corp, fara aspect de "par de capra". Prezinta un subpar bine dezvoltat, iar parul de suprafata are o lungime de aprox. 2-4 cm. Parul de pe cap trebuie sa fie mai scurt, dar dens. Obligatoriu va prezenta barba si sprancene, acesestea dand o infatisare energica cainelui. Culoare: maro inspicat cu alb cu pata sau fara, negru inspicat cu pata sau fara, maro cu pata alba pe piept sau fara, negru cu pata alba pe piept sau fara.

Utilizare: Cu toate ca Drahthaarul este un excelent companion, totusi nu trebuie sa uitam ca in primul rand el s-a nascut si traieste pentru vanatoare, iar locul unde se simte bine este natura. Daca vrem ca stra-stranepotii nostri sa cunoasca si ei la randul lor aceasta rasa superba, atunci este de datoria noastra ca sa pastram pentru ei, acel bagaj genetic, in care este codificat un minunat set de instincte de vanatoare. Nu degeaba spun cunoscatorii acestei rase, ori de cate ori intram in discutie cu ei, "Prin performanta la forma", deoarece in zadar am un caine de o constitutie anatomica exceptionala, daca instinctele sale lasa de dorit, sau degeaba am un caine cu instincte bune, daca constitutia sa anatomica nu face fata conditiilor din teren.

   De ce, si pentru ce a fost creat aceasta rasa?
   In general, la cainii de aret, avem 3 grupe principale de lucru:
-   lucrul la camp
-   la padure
-   la apa

Toate aceste lucruri, pe care un Drahthaar bun trebuie sa stie sa le faca, dovedesc ca avem de-a face cu un caine de aret foarte versatil, rezistent la conditiile din teren, energic, un caine care este capabil sa faca fata majoritatii sarciniilor ce se ivesc la o vanatoare, fie el vanatoare la vanat mic sau la vanat mare.
In afara vanatorii, Drahthaarul este frecvent intalnit si in unele sporturi practicate cu caini, cum ar fi: dog dancing, agility, obedience, flyball si frizbi. Totusi, consider ca locul lor adevarat este in terenul de vanatoare, in partea stanga a unui vanator.


bracgerman